onsdag 16 april 2008

Inget är bättre än turskidåkning i Norge

Hoppar alldeles snart på nattåget upp till Storulvån för att gå den klassiska jämtlandstriangeln (Storulvån-Sylarna-Blåhammaren-Storulvån).

Det får mig att tänka tillbaka på vår suveräna tur i Norge i påskas. Se bilder på min Flickr-sajt!
Med hjälp av Norska turistföreningens sajt komponerade jag ihop följande femdagarstur (alla tider är inklusive pauser och sträckan är leden vintertid):

Storlien-Björneggen
18 kilometer. 6 timmar 13 minuter (10:12-16:25)
Björneggen är obemannad året runt.
Nattåg upp till Storlien (Sverige) och sedan på med skidorna direkt vid tågstationen.
Turen är ganska kuperad och går på kalfjället inledningsvis fram till Klukstugan (en raststuga) och sedan ner till Björndalen. Därefter går man i skogen fram till Björneggen.

Björneggen-Schulzhyttan
18 kilometer. 7 timmar 38 minuter (08:26-16:04)
Schulzhyttan är bemannad kring påsk.
En kuperad och fantastiskt vacker tur på kalfjället. Kan nog vara tuff om det blåser eftersom det är öppen terräng i princip hela vägen, men i gengäld enorma vyer hela turen.

Schulzhyttan-Ramsjöhyttan
13 kilometer. 4 timmar 26 minuter (09:11-13:37)
Ramsjöhyttan är obemannad året runt.
Turens vackraste del. Inledningsvis en stigning upp ur dalen där Schulzhyttan ligger. Därefter går leden rakt igenom ett pass som efter ett tag viker av mot Ramsjöhyttan. Sista biten är en suverän utförsåkning som är tillräckligt flack för att man ska ha full kontroll på turskidorna och en stor ryggsäck. Ramsjöhyttan ligger otroligt vacker belägen bland flera berg som är lämpade för toppturer.

Ramsjöhyttan-Storerikvollen
15 kilometer. 4 timmar 26 minuter (10:31-14:57)
Storerikvollen är bemannad kring påsk.
En enkel tur mestadels på platten men totalt sett något uppför. Den här delen är inte lika spekatulär som de två tidigare dagarna, men Storerikvollen ligger fantastiskt vackert belägen med utsikt mot Sylmassivet.

Storerikvollen-Storulvån
23 kilometer (om man genar) 5 timmar 6 minuter (07:58-13:04)
Storulvån är bemannad. Från Storulvån tar du dig vidare med taxi till Enafors tågstation.
En fin tur som först leder mot Blåhammaren. Ganska snart efter raststugan går det bra att lämna leden och gena till Storulvån. Du kommer då fram ungefär vid Ulvåtjärnsstugan och har då bara några kilometers utförsåkning kvar till Storulvån.

Viktigt att tänka på:
För att komma in i de norska DNT-stugorna krävs det att du beställer en nyckel från norska turistföreningen. Som medlem i Svenska Turistföreningen betalar du 100 kr i pant för nyckeln och får behålla den hur länge du vill. Nyckeln passar till alla DNT-stugor i Norge. Du får nyckeln hemskickad till dig i ett kuvert med ett inbetalningskort.
Läs mer på den här sidan om hur du beställer en nyckel. Du kan alltid mejla info@turistforeningen.no så får du hjälp.

Proviantförrådet i de obemannade norska fjällstugorna är helt suveräna. Det är stora rum med mat som du köper genom att i efterhand sätta in pengar till DNT. På samma sätt betalar du för boendet.

I de bemannade stugorna kan du inte laga egen mat, utan köper helpension som inkluderar middag (tre-rätters), frukost och lunchpaket. Du kan betala med kort i alla bemannade stugor.

2 kommentarer:

Béatrice Karjalainen sa...

Oj vad sugen jag blev på att fara till Norge på turåkning när jag läste detta. Surfade runt efter lite inspiration till vårens tur och hamnade hos dig.

Jörgen sa...

Kul! Roligt att kunna inspirera! Kan verkigen rekommendera norska sidan för turskidåkning.