tisdag 30 mars 2010

Enkelt och smidigt att torka mat

Att själv torka mat som sedan håller sig ute på tur utan kyla är vare sig krångligt eller omständligt.
Det enda man behöver göra är att skära grönsakerna eller köttet i tunna bitar eller skivor och lägga in dem i ugnen på 40-50 graders värme. Sätt en stekspade eller nåt annat i öppningen för att hålla ugnsluckan lite på glänt så att fukten lätt kan försvinna. Grönsakerna eller köttet ligger bra på bakplåtspapper på gallret eller en plåt.
Tänk på att sprida ut grönsakerna eller köttet så att det inte ligger flera lager på gallret eller plåten.

Det tar ungefär 5-8 timmar att torka grönsaker eller exempelvis kassler. Man känner på bitarna om de är böjbara och sega eller helt torra och därmed klara. Här får någon rätta mig om jag har fel, men jag tror inte att man kan torka något för länge, så man behöver inte passa det särskilt noga.

När man ska äta torkad mat är det bara att blötlägga det och sedan tillreda det som vanligt. Hur länge det ska blötläggas beror på vad det är. Det är bara att testa sig fram!

Om man läser andra forum om att torka mat diskuteras det mycket om varmluftsugn är bättre eller sämre än en vanlig ugn. Jag märker ingen skillnad om man bara har en plåt i ugnen men tycker att varmluft funkar mycket bättre om man har två eller tre plåtar inne samtidigt.

Mat som vi har torkat: Champinjoner, äpplen, äggplanta, squash, morötter, broccoli, paprika och kassler.
Exempel på vad andra har torkat: Lövbiff (gärna marinerad), köttfärssås, kantareller.

Tips på enkla maträtter som kan lagas ute på tur och med torkad mat hittar du i högerspalten.

1 kommentar:

Camilla sa...

Mmm, vitlöksmarinerad lövbiff som ätes med ris och bearnaisesås i fjällen. Det kan inte bli godare!

Annat som är bra att torka är salta biten som köps i konservburk. Det kan smulas sönder och torkar fort. Vi blandar sedan det upplötta, värmda köttet med pulvermos. Enkelt, lätt, mättande och gott!