söndag 15 juni 2008

S:t Anna - Sveriges vackraste kajakskärgård

I år var S:t Annas skärgård värd för den traditionella junipaddlingen med Gustav, Daniel och Magnus (tredje året i rad - alltid andra helgen i juni). S:t Anna måste vara Sveriges vackraste kajakskärgård! Turen (33,8 km) blev fantastisk. Alla bilder hittar du här. Den ungefärliga rutten ser du här.
Vi hyrde kajaker vid S:t Anna kajak, Tyrislöt och gick norrut på fredagen igenom Olssundsleden och vidare upp mot Häradsskär och Ekskären med den här otroliga villan. Efter en kort paus och snirklande vid Lammskär och Kalvskär gick vi ut mot ytterskär och övernattade på Stora Gröskär. Totalt 15 km. Småskären precis innan, vid Lilla Gråsskär är underbara med kajak.
Lördagen gav klarblå himmel och sol, så vi tog det lugnt (10,3 km). Vi gick rakt söderut från Stora Gröskär igenom gyttret vid Långa skäret och fikade i den perfekta viken vid Stora Gråskär. Därefter igenom Måsklabbarna som är riktigt plottrigt och vidare ner till Entose som är en suverän lunchö med flata klippor nära farleden. På eftermiddagen hittade vi kanske S:t Annas absolut bästa ö - Kupan. Njut av bilden! Utsikten från toppen av ön är helt enorm, man ser i princip hela skärgården. Se bild på solnedgången här och frukostvyn här.
Tältplatserna nere vid klipporna är suveräna i skuggan, precis bredvid två träd som är som gjorda för att spänna upp slacklinan. Eftersom mitt fix med laptop och tv-kort inte gick så bra (batteriet dog i 36:e matchminuten) fick vi följa Sverige-Spanien på sedvanligt vis med radio istället. Synd att batterikapaciteten inte är bättre. Läs mer om batteriproblem här och här.
På söndagen blåste det upp rejält och trots att vi försökte paddla skyddat blev rejält jobbigt. Från Kupan gick vi norr om Stora Fågelö och in söder om Västra Örholmen. Sedan norr om Missjö och via Yttre Gråholm tillbaks till Tyrislöt (8,5 km).
Tricket när det blåser är att hålla fart och aldrig sluta paddla. Kajaken tål att provoceras, se bild från förra veckan här, och klarar mer än vad man tror.

Inga kommentarer: