tisdag 26 augusti 2008

Vandring i Dolomiterna

Jag kan varmt rekommendera alla att vandra i Dolomiterna. Se bilder från vår fyradagarsvandring här. Kartbild över turen finns här. GPS-spåren respektive dag: Cortina-Lagazuoi, Lagazuio-Malga Ra Stua, Malga Ra Stua-Riguio Biella, Rifugio Biella-Cimbanche (spåren är tyvärr inte fullständig eftersom batteriet i mobilen tog slut efter cirka tre timmar).

Allmän information
Antalet vandringsleder och stugor för övernattning (rifugios) i Italienska Dolomiterna är i princip obegränsat. Det enda eventuella hinder som finns är att det är svårt att få tag på bra information på engelska. Turistinformationen kan sällan hjälpa till och de guider vi pratade med kunde inte engelska. Tyska kan ibland fungera bättre. Se därför till att köpa en bok hemma och surfa efter info.

Förslag på område
Vi utgick från orten Cortina d´Ampezzo, vilket var ett utmärkt val. Cortina är en pittoresk alport (se bild) som du når direkt via buss från ett antal olika italienska städer eller genom tåg till Calalzo och sedan buss sista biten upp till Cortina. Räkna dock med det endast finns hotell (ca 1000 kr för dubbelrum) i Cortina, inga vandrarhem eller enklare boenden.

Förslag på vandringsleder
I Dolomiterna finns leder som kallas Alta via (som betyder hög väg på italienska). Varje Alta via har ett nummer och är dragna över fantastiska toppar och pass mellan olika stugor. Längden varierar från 10-15 dagar och det går utmärkt att bara gå delar och vika av på en annan led för att skap en loop eller för att komma ner till en väg för att ta bussen tillbaka. Läs mer om Alta via 1 på Wikipedia, som beskriver varje dagsetapp i detalj.

Karta och ledmarkeringar
I Cortina finns det flera bokaffärer som säljer vandringskartor. Skalan är 1:250000 eller 1:50000.
Ledmarkeringarna är tydliga ifall man går på en vandringsled. Se bild här och här. Däremot gick vi bort oss flera gånger när vi försökte följa markerade stigar. De är inte särskilt vältrampade.

Via ferrata
Lite varstans utmed lederna i Dolomiterna finns det via ferrata (markerade på kartan), som är en passage som kräver utrustning (en typ av klättersele med karbiner som du hakar fast i en stålvajer fäst i berget). Utrustning finns att hyra i exempelvis Cortina. Via ferratorna är av olika svårighetsgrader. I princip överallt finns det alternativa leder runt passagen som inte kräver någon utrustning.

Övernattning i rifugio
I Dolomiterna kallas stugorna man bor och äter i för rifugio. Upplägget är snarlikt våra fjällstugor i Sverige och Norge, frånsett att man bör se till att boka en plats i förväg. Det kan bli fullt, särskilt utmed Alta via 1. Det finns privata och friluftsföreningsanslutna rifugios. Det som skiljer är priset och ibland standarden. Säng i sovsal, 3-rätters middag (servas kl 19.00) och frukost kostar cirka 45 euro per person i en privat rifugio och cirka 35 euro i en föreningsansluten. Alla rifugios som vi bodde i accepterade kreditkort.

Det finns ingen kokmöjlighet i stugorna och det är sparsamt med lunchmöjligheter. Det finns inga lunchpaket att köpa, men det går ju ändå att "sno med sig" mackor och frukt från frukosten.

Temperatur och kläder
Det är högalpin terräng så temperaturen skiftar från -2 till +20 (i augusti) beroende på vilken höjd du är på. Det är alltså läge att ta med varma kläder trots att det är Italien vi pratar om.

Fotomöjligheter
Jag valde att inte bära med mig systemkameran, vilket var synd. Dolomiterna bjuder på suverän fotografering. Inte mitt på dagen då den skarpa solen vattnar ur alla färger, men i gryningen och på kvällarna är ljuset fantastiskt. Se exempelvis vilken effekt solen skapar på berget på den här bilden!
Det är inte alls disigt uppe i bergen som det annars ofta är i södra Europa.

4 kommentarer:

aska sa...

Hej!
Vilken snygg och informativ hemsida!
Jag har en fråga: Ska vandra i Dolomiterna i mitten av maj och flyger till Treviso. Går det att vandra i Cortina eller är det för mycket snö då? Andra tips på vandring i trakten i såna fall.
Aska

Richard sa...

Hej Aska, jag har vandrat i Dolomiterna över 15 gånger och ska ner i sommar med. Treviso är en utmärkt utgångspunkt (Ryanair) baratvå timmars körning så är du i Cortina. Dock skulle jag vilja säga att maj tyvärr är för tidigt, det ligger snö kvar eller så pågår snösmätlning vilket gör det blött och halkigt. Du kan givetvis hålla till på lägre höjder, men det är ju de högalpina lederna man vill åt. Bästa tid är juli-september, oktober kan funka beroende på väder. Själv åker jag ner i mitten på juli, då brukar de flesta leder vara snöfria. I år har det dock kommit mycket snö så det kan gott ligga snö kvar året runt på lederna i öst/nord-läge över 2500 m. Men hur som helst är det ett helt underbart vackert område om man så bara håller sig i dalarna.

Tips: Ryanair är billigare i år på Bergamo i juli, förra året var Treviso billigare. Tar ett par timmar längre att köra med bil, man ska runda Gardasjön, men det är ju inte helt fel att stanna till där heller.

Richard

Anonym sa...

Hej!
Tack för en mycket inspirerande och fin hemsida. Jag ska ner till Dolomiterna i juli och tar mig till Cortina via Venedig. Rekommenderar du mig att fixa karta i Sverige eller kan man lösa det på plats? Som jag fattar det så finns det fina möjligheter till lugna vandringar utan klätterutrustning mm - hoppas det stämmer?:-) / Mvh Anders

Jörgen sa...

Hej Andreas!
När vi var i Cortina så fanns det kartor i bokaffären och vandringcentrat. Jag minns dock att några kartserier (över de mest populära Alta via) var slut, så om du kan köpa kartor från Sverige är ju det aldrig fel. I Stockholm finns det en välsorterad kartaffär (http://butiken.metria.se/kartbutiken/), men jag vet inte om de har över Dolomiterna.

Japp, det är inga problem att hitta lätta leder som inte kräver någon utrustning! Se dock till att alltid ta en extra koll på kartan, så att det inte är någon kort via ferrata på leden som du har tänkt gå. Via ferrator kräver utrustning.