tisdag 9 september 2008

Fantastiska Trolltunga


Trolltunga
Originally uploaded by Jörgen Bengtsson
26,4 km. 6h 56 min (9h 13 min inkl pauser 10.18-19.31)
GPS-spåret hittar du här.
Alla bilder hittar du här.

Vandringen till Trolltunga börjar vid Kjeggedal, som ligger ca 25 km från Odda.
I Kjeggedal finns det en vajertåganordning som leder upp på berget. Bergbanan drivs av stugsamfälligheten uppe på berget och går bara lördagar och söndagar. Vi gick turen en fredag, vilket betyder att vi vackert fick gå alla 2000 trappsteg (400 höjdmeter) upp på berget. Effektiv tid tog trapporna 45 minuter.
Därefter går leden upp genom ett pass och vidare utmed bergskanten högt ovanför Ringvattnet. Det är flackt och lättgånget till Trolltunga, men långt så räkna med 3,5h från toppen av trapporna tills du är framme.

Trolltunga lämnar ingen oberörd. Isåfall är det bara att gå längst ut på kanten eller dingla med benen. Mellan klippavsatsen och Ringvattnet är det nämligen 350 meter ren luft.

Tillbaka är det samma väg som gäller, så totalt blir det en rejäl tur. Det finns ingen stuga att gå in i under vägen, så räkna med fika och lunch under bar himmel. Vi behövde totalt sju timmar effektiv tid innan vi var tillbaka vid bilen, över nio timmar inklusive pauser. Och trapporna ner tog precis lika lång tid som upp, 45 minuter.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Tack för en fin och läsvärd blogg/ från en som också älskar att njuta av naturen!

Jörgen sa...

Tack för trevlig feedback!
Åker snart upp till Lofoten och ser fram emot att blogga om flera sköna vandringar och kajakturer.