lördag 21 februari 2009

Magisk ökentur i Marocko

Omkring jul 2008 gjorde vi en fyra dagars trekking i norra Sahara, Marocko (sex dagar med transport från/till Marrakesh inräknat.
Läs mer om upplägget, pris och om att trekka i Marocko här.

Turen var helt fantastisk och rekommenderas varmt till alla som vill uppleva riktig öken.

Se alla bilder från ökenturen här. Se karta över rutten här. Notera dock att vi aldrig var inne i Algeriet. Yahoos kartunderlag är inte särskilt exakt för detta område, dessutom är gränsen länderna emellan "disputed", dvs ej helt fastslagen.

Dag 1 (21 dec): Bil hela dagen från Marrakesh (start 08.00) söderut till byn Nesrate, söder om Zagora, nonstop förutom ett fikastopp/provianteringsstopp och ett lunchstopp i Ouarzazate. Bilturen gick över och igenom Atlasbergen och är en häftig biltur, om än lite lång (ca åtta timmar).
Framme i Nesrate såg vi till att fota ordentligt bland sanddynorna eftersom ljuset var fantastiskt. Lite senare kom vår nomad och hans tre dromedarer gående med våra tält- och matprylar. Vi slog läger precis utanför byn vid sanddynorna.

Dag 2 (22 dec): Start kl 08.41. 4,5h effektiv vandring, totalt 7,5h.
Vandring i sanddynor fram till lunch vid en oas, dvs ett stort fält med grön åkermark. Därefter förbi en by, igenom helt platt torkad lera och därefter på nytt stora sanddynor i området Tidri.

Dag 3 (23 dec): Start kl 08.34. 4h effektiv vandring, totalt 7,5h.
På morgonen gick vi upp på en bergsplatå som gav två-tre mils utsikt. Paris-Dakar-rallyt hade 2007 (sista året rallyt genomfördes i Sahara) en specialsträcka på "vägen" nedanför platån. Därefter en dryg timmes vandring på helt platt lerjord, en häftig upplevelse. Lunch vid ett ensamt träd mitt på platten. Efter lunch mer lerjord och avslutning bland stora sanddynor där vi slog läger.

Dag 4 (24 dec): Start kl 08.51. 5h effektiv vandring, totalt 6h.
Det blåste en del på morgonen. Sanden yrde överallt när vi gick igenom sanddynorna. Senare på förmiddagen gick vi över lerjord fram till lunchplatsen vid ett ensamt Akacia-träd. Efter lunch mer lerjord och sedan sanddynor fram till lägerplatsen vid Dunes Erregabi.
Vi firade julafton med en annan helfransk grupp från samma trekking-företag.

Dag 5 (25 dec): Start kl 09.09. 2h effektiv vandring, totalt 3h.
Suveräna sanddynor på morgonen fram till en riktig sagoby. Därefter vidare till nästa by Ouled Driss för lunch, dusch och avslutning.
Den här natten sov vi inte i tält, utan i permanenta lerhyddor.

Dag 6 (26 dec): Bil tillbaka till Marrakesh. Några turiststopp under vägen och lunch på samma restaurang i Ourazate.

Inga kommentarer: