onsdag 25 mars 2009

Nokia Sports Tracker – oslagbar GPS-applikation

Att GPS:er är kul och otroligt praktiska under en tur är ju en sanning. Men det är inte lika självklart att datan är lika kul efteråt – eftersom presentationen och analyserna ofta känns rätt mycket Commodore 64.

Nokias applikation Sports Tracker är å andra sidan lysande. Under turen får du livedata som momentan hastighet, altitud, genomsnittlig hastighet, position osv och efter turen plottas allt på schyssta grafer direkt i telefonen.
När man sedan (över 3G-nätet) skickar upp rutten och datan till webben får man hela spåret på en karta (Google Maps). Det går att exportera rutten som en KML-fil och självklart finns det kommentarsfunktioner på sajten.

Efter att du har laddat upp spåret till webben söker Sports Tracker igenom telefonen efter bilder och videofilmer som togs under rutten. Om du väljer att ladda upp bilderna och filmerna plottas de på kartan på exakt rätt position (geotaggas). Snyggt! Riktigt snygg!

Den sista featuren är riktigt nördig. Du kan skicka spåret live till webben under turen – så att någon där hemma kan följa exakt var du är i realtid. Det drar såklart mycket batterier att ligga och tanka upp data och det kanske inte är så himla användbart, men det är ju en skön känsla att det funkar!

Jag är inte ett dugg förvånad att Nokia Sports Tracker fick pris som bästa mobila internetapplikation på Global Mobile Awards 2009.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan..


har precis laddat hem appen, o sitter o försöker läsa på lite om den, jag citerar ditt inlägg lite, sen avslutar med en fråga...

"När man sedan (över 3G-nätet) skickar upp rutten och datan till webben får man hela spåret på en karta (Google Maps). Det går att exportera rutten som en KML-fil och självklart finns det kommentarsfunktioner på sajten."

Det där med exportera som en kml fil, menar du att man kan bara skicka en fil tex genom bluetooten till datan istället för behöva skicka som data data o slippa betala? vore tacksam för svar..

macaai@hotmail.com

Jörgen sa...

Man kan tyvärr inte exportera spår och bilder från telefonen till datorn via bluetooth. Man måste skicka det över 3G-nätet (eller över internet om du har wlan på mobilen).

Så nej, du måste tyvärr betala för "data data".

Själv har jag ett abonnemang med fri datatrafik, vilket är väldigt skönt när man ofta pysslar med den här typen av tjänster.

Peter Dahlén sa...

Håller med om att Nokia ST är ett kul program. Men hur kan de vinna pris som bästa mobila program när communityn inte går att använda i mobilen? (Eller är det bara jag som inte hittat ingången?)

Jörgen sa...

Håller helt med Peter. För mig är det väldigt märkligt att man inte kan se andras spår, kommentera etc från mobilappen.

Peter Dahlén sa...

Marcus, det går faktiskt att exportera sparade spår från mobiltelefonen och överföra dem till datorn. Välj via 'Training Diary' rätt logg, under 'options' finns valet 'Export' (och här ebjuds många fler format än i webbapplikationen).

Det som inte är möjligt är att manuellt ladda upp detta spår till Sportstracker.Nokia.com - det kan man bara göra från telefonen.