måndag 2 mars 2009

Skådespelare i säkerhetsfilm

Igår var jag med som skådespelare när John på Naturguiden spelade in en issäkerhetsfilm på Södra Åsunden. Riktigt bra att under en hel dag gå igenom en vakräddning och själv känna på hur det är att gå igenom isen. När man gör en film blir det dessutom en hel del omtagningar och repetition!

Några moment och tips som jag tar med mig:
  • Kom ihåg att pika vid dig själv efter att du har backat ifrån området där någon gått i. Det gäller att själv stå på säker is för att kunna hjälpa till.
  • Efter att du har gått igenom, byt om på överkroppen först trots att du inte är blötast upptill. Annars rinner nämligen vattnet från jackan ner på de torra nya kläderna.
  • Stå på sittunderlag när du byter om för att hålla fötterna varma.
  • Ha ett par vattentäta byxor (regnbyxor eller gore-tex) som ombyteskläder. Ryggsäcken blir nämligen blöt efter att du har badat och det droppar sedan ner på byxorna under hela fortsättningen av turen.
  • Ta hjälp under klädombytet med att få fram ombytet och framförallt med att vrida ur de blöta kläderna. Det är händerna man troligen fryser mest om.
Självklart är det fler moment man ska tänka på för att vara säker på isen, både vid åkningen och vid en vakräddnining (håll avstånd, behåll alltid ryggsäcken på etc). Det här var dock de moment som var nya för mig. För att lära sig hela säkerhetstänkandet får du gå en kurs - eller åtminstone se Naturguidens instruktionsfilm!

Inga kommentarer: