söndag 14 juni 2009

Forskajak rockar mer än något annat!

Testade forskajak för första gången nu i helgen. Det hör nog till det absolut roligaste jag har gjort! Att paddla havskajak är ju underbart och rofyllt - att paddla fors är en enda lång lekstuga eller crossbana om man så vill!

Vi paddlade i Mörrumsån norr om Svängsta med hjälp av guide (Benny) från Ursulas Äventyr. Vattenståndet i Mörrumsån var lite lågt (flödet var 10 kubikmeter / sekund) men det spelade ingen roll första gången man testar. För att Mörrumsån ska vara riktigt bra för vana forspaddlare ska det dock flöda 40-60 kubik/s.
Forskajaken är ungefär lika stabil som en havskajak men eftersom den är extremt kort så har den ingen egen kursstabilitet. Man roterar alltså väldigt enkelt och det är svårt att paddla rakt.

Vi hade våtdräkt så att vi kunde öva kamraträddning och eskimåsväng. Kamraträddning (klappa tre gånger i kajaken för att påkalla kompisens uppmärksamhet, stryk med händerna utefter kajaksidorna så att du känner på vilken sida kompisen ansluter, ta tag i nosen på kamratens kajak och lägg upp huvudet på nosen - här kan du vila, knyck sedan till med höften och sitt upp igen) funkar suveränt bra och ska enligt Benny gå lika bra med havskajak. Definitivt värt att testa! På så sätt kan man ju öva eskimåsväng utan att behöva rycka kapellet och gå iland och tömma kajaken mellan varje försök.
Förutom att det är grymt kul att forspaddla är det alltså suveränt för paddeltekniken och vattenvanan. Man blir definitivt en bättre havskajakpaddlare av att vara ute och leka i forsen!

Inga kommentarer: