lördag 27 februari 2010

Galapagos - once in a lifetime!

I december 2009 var vi en vecka på Galapagos. En resa som jag kan rekommendera alla som är natur- och fotointresserade. Läs mer om vår specifika resa här.

Allmän info
Galapagos ligger 100 mil väster om Ecuador. Ögruppen (19 stora öar och ett hundratal små) är vulkanisk och väldigt speciell både när det gäller naturen och djurlivet. Flera djurarter man ser finns bara på Galapagos, men det kanske mest speciella är att man som människa kommer helt nära alla djur. Som besökare kommer du fram så nära som en meter till alla djur - och det är inte för att djuren är tama utan för att människan sedan lång tid tillbaka aldrig har jagat eller skrämt djuren.
Djur man ser är bland annat sjölejon, havs- och landleguaner, mängder av fågelarter (Bobbies, albatross, flamingos mfl) och sköldpaddor. Även snorklingen är suverän med mängder av tropiska arter.

År 2009 besöktes Galapagos av 180 000 turister. Enligt vår guide kommer antalet att begränsas till 200 000 per år och inga fler hotell får numera byggas på ögruppen. Cirka 100 turistbåtar kryssar runt och även detta antal kommer sannolikt begränsas (antalet dykbåtar är redan begränsade till några få). Båtarna är olika stora och tar allt ifrån tolv till 100 passagerare. Alla båtar följer en given rutt och övervakas med GPS, vilket gör att båtarna är utspridda över området och att det är få turistgrupper på samma ö vid samma tillfälle.

Turister får vistas i land på obebodda öar mellan 06-18, med andra ord sover man alltid på båten när man är ute på en tur. Man får ha med sig vatten in till öarna, men överhuvudtaget ingen mat.

Januari-mars är regnperiod (1h regn per dag) och öarna är frodiga och gröna. Nackdelen är att det är 30-40 grader varmt, vilket gör att guiderna styr om besöken på öarna till före frukost och lägger in långa siestor på dagarna.
Övriga månader är det torrperiod och vegetationen är överraskande torr. Som turist ser man dock samma arter året om och djur föds och kläcks kontinuerligt över året, även inom samma art. Maj-juli är det som kallast (20 grader i luften och 16 grader i vattnet) medan det i augusti-december är 20-30 grader i luften och 20-25 grader i vattnet.

Resan dit
Galapagos hör till Ecuador och antingen flyger du från huvudstaden Quito eller från Guayaquil. Guayaquil ligger närmare kusten och blir något billigare flyg men eftersom Guayaquil i övrigt är en ganska tråkig turiststad är det vanligare att man flyger från Quito. Galapagos har förnärvarande tre flygplatser men det vanligaste är att man flyger med Aerogal eller Tame från Guayaquil eller Quito till ön Baltra, som ligger precis bredvid Galapagos största ö Santa Cruz, från vilken alla turer utgår ifrån.
Flyg Guayaquil-Baltra (t/r) kostade oss 3000 kr per person och från Quito (t/r) skulle det ha kostat 3400 kr. Vår touroperator som vi valde (se nedan) ombesörjde bokningen av flyget.

Turer och bokningar
Det vanligaste är att man besöker Galapagos genom att vara på en båt och besöka olika öar varje dag. Man kan också ta dagsturer från Santa Cruz och isåfall bo där på hotell.

Det finns enormt många tour operators som arrangerar båtturer. Tour operators finns på fastlandet i Ecuador (Quito) och bokar i sin tur platser på båtarna. Det går säkert att kontakta båtarna direkt och boka in sig, men vi lyckades inte. Boka hemifrån via mejl eller i Quito. Vi använde oss av företaget Galapagostourexport.com för att boka in oss på båten Encantada och är helt ok nöjda med bemötandet.

Det finns fem- eller åttadagarsturer och jag kan verkligen rekommendera åttadagarsturen. Kom nämligen ihåg att första och sista dagen är till- och hemresa, så på en femdagarstur är det bara tre dagar på Galapagos vilket är väldigt kort. Öarna ligger långt ifrån varandra, och även om man ofta förflyttar sig både på natten och på dagarna behöver man en åttadagarstur för att uppleva Galapagos.

På vår åttadagarstur besökte vi följande öar: Baltra, Santa Cruz, Floreana Island, Espanola Island, Lobos Island, North Seymour Island, Rabida Island, Bartolome Island och Genovesa Island.

På varje ö såg vi minst en ny djurart. Naturtyperna skiljer sig också enormt mellan öarna. Snorklingen skiljer sig också mycket beroende på var i ögruppen man är.

Pris

Vi betalade totalt 13 770 kr (2 000 USD) per person för vår åttadagarstur på båten Encantada, vilket inkluderade flygbiljetten Guayaquil-Baltra och Baltra-Quito samt parkavgiften på 100 dollar.
I priset ingick allt, dvs transporter på Santa Cruz, inträde till Darwin center (jättesköldpaddorna), mat, vatten, kaffe och te och vår dricks till guiden och besättningen.
2000 USD är inte det lägsta pris man kan hitta, det finns billigare båtar, men också långt ifrån det dyraste alternativet. Det finns lyxbåtar som kostar massor och allt däremellan.

Dykbåtarna är redan reglerade till några få båtar, jämfört med för några år sedan då väldigt många båtar var dykbåtar. Det betyder att en veckas dykning numera kostar ca 35 000 kr per person. Med tanke på vilken upplevelse det verkar vara att dyka på Galapagos är det sannolikt värt det för en resa i livet..!

Fotografering
Man får inte använda blixt när man fotar djuren, men i övrigt finns inga begränsningar. I och med att man kommer så nära alla djur (även fåglar) behöver man egentligen inget kraftigt zoomobjektiv, men för att ta detaljbilder är det ändå värt att ta med sig ett objektiv med en brännvidd upp mot 200 mm. Galapagos ligger mitt på ekvatorn och eftersom man är i land på öarna på dagarna är det skarpa ljuset en utmaning. Tyvärr får man få tillfällen till att fota i grynings- och kvällsljus.
En vattentät kamera är väldigt användbar eftersom snorklingen är så bra.
Man går ofta i land på öarna genom att vada sista biten från en gummibåt, så ta absolut med en eller flera vattensäckar till kameraprylarna.
Se alla bilder från vår Galapagostur här på Flickr.

Inga kommentarer: