lördag 17 april 2010

Skön och lite annorlunda påsktur

Efter fem år var vi tillbaka i Abisko där påskturerna en gång började. Sjätte påskturen på skidor blev iår lite annorlunda, dels i och med att Johan och Lina var med och dels för att vi inte gjorde en loop utan istället gjorde en topptur och gick tillbaka och "mellanlandade" i Abisko.

Dag 1: Abisko-Abiskojaure (kl 12.30-17.30)
Distans: 15 km
Tidsåtgång: 3h 10 min effektiv tid. 5h med raster och stopp.
Höjddata: Start på 341 möh, högsta punkt 498 möh, ca 240 höjdmeter uppför och ca 140 höjdmeter nedför. Slut på 488 möh.
Vi gick på den välmarkerade Kungsleden söderut. Turen från Abisko till Abiskojaure är förhållandevis enkel och har egentligen inga branta stigningar eller nedfarter. Vädret var klarblå himmel, vilket gjorde att vi tog långa pauser i solen. Temperaturen var 3 gr i skuggan och 16 i solen, vilket innebär t-shirtväder.

Dag 2: Topptur från Abiskojaure (kl 11.38-17.38)
Distans: 11,7 km
Tidsåtgång: 2h 58 min effektiv tid. 6h med raster och stopp.
Höjddata: Start på 488 möh, högsta punkt 1 014 möh, ca 675 höjdmeter uppför respektive nedför.
Abiskojaure är kanske inte en optimal utgångspunkt för en topptur, men det är en fin tur att gå upp på fjällsidan mot Boazocohkka. Det enda "problemet" är den inledande björkskogen - uppför är den inte så bökig att ta sig igenom men nedför är det lite besvärligare. Vi fick ha stighudarna på nedvägen igenom björkskogen.

Vi gick rakt upp på bergssidan från den västra sidan av sjön några hundra meter från stugan. Det var alldeles lagom brant för turskidor med stighudar. Efter trädgränsen på 710 möh kan man i princip gå var man vill och väl uppe på 1 000 möh är utsikten suverän bort mot Alesjaure och de mer spetsiga bergen vid Hundalen i Norge.

Nedfärd med turskidor är som bekant inte helt optimalt - knappast stabilt - men eftersom lutningen var rätt behaglig så gick det helt okej att zick-zacka nedför. Och sista biten genom björkskogen hade vi som sagt stighudar för att kunna åka lite mer kontrollerat.

Dag 3: Abiskojaure-Abisko (kl 9.34-16.15)
Omvänd tur mot dag 1. Se data ovan.
Fortsatt strålande sol och en skön tur - som huvudsakligen är nedför - tillbaka till Abisko turiststation.

Dag 4: Abisko-Kårsavagge (kl 11.27-16.03)
Distans: Tyvärr nollställdes GPS:en halvvägs, så distansdata saknas från denna dag.
Tidsåtgång: Effektiv tid saknas. Totalt 4h 35 min inklusive raster och stopp.
Höjddata: Start på 927 möh som också var högsta punkt, ca 200 höjdmeter uppför respektive ca 420 höjdmeter nedför, slut på 710 möh.
Vi tog liften upp på Njulla för att få en skön nedförstur till Kårsavagge. Från liften skråar man på Njulla nedåt - ibland roligt brant och knixigt - till den "ordinarie" leden nere i dalen som sista biten går över sjöarna fram till stugan.

Kårsevagge är en liten STF-stuga med 10 bäddar (sex i ena rummet och fyra i det andra). Den är väldigt spartansk, men desto mysigare.

Dag 5: Kårsavagge-Abisko (kl 10.20-14.46)
Distans: 15,2 km.
Tidsåtgång: 2h 11min effektiv tid. Totalt 4h 26min med raster och stopp.
Höjddata:Start på 710 möh som också var högsta punkt, ca 80 höjdmeter uppför och ca 420 höjdmeter nedför, slut på 380 möh.
Femte dagen med klarblå himmel blev en skön nedförstur. Den inledande sträckan på ca 8 km i dalgången är väldigt vacker och skön åkning. När björkskogen börjar kommer man in på en motionsslinga som är klart brantare och 4km går riktigt fort nedför. Avslutande 3 km fram till Abisko går genom skogen på Kungsleden alternativt på isen på jokken.

Inga kommentarer: