onsdag 1 september 2010

Blöt tur upp till Trollfjordsstugan

Lofoten Trollfjorden
Vandring från Trollfjorden upp till Trollfjordsstugan. Cirka 1,45h effektiv tid (2h total tid). 2km enligt ledmarkeringen och 400 höjdmeter. Samma väg tillbaka (och ungefär samma tider).


Vår andra vandringstur på Lofoten var tänkt att bli en enkel och behaglig söndagstur. Med facit i hand blev det inte riktigt så - det blev snarare en "misärtur".

Vi tog turbåten (400 NOK per person) från Svolvaer som normalt sett bara går in i Trollfjorden och vänder tillbaka - men om man säger till kan man bli avsläppt längst in i fjorden där vandringsleden upp till DNT-stugan börjar.

Vi gick av båten och följde leden som börjar vid kraftstationen och följer vattenledningsröret (ett tips är att gå delar av sträckan uppe på röret - se bild). När röret viker av brant uppåt tar leden av till höger och går in i ett rejält blött parti med massor av ormbunkar. Därefter följer ett stökigt parti med stora stenblock innan sista stigningen upp till stugan, som ligger fantastiskt vackert omgiven av berg och precis vid en sjö. Det är en DNT-stuga med åtta sängplatser och en suveränt fin vedeldad bastu.
Det var efter nedstigningen samma väg som problemen började. Vi hade fått uppgiften att första turbåten skulle komma in i Trollfjorden kl 11.00, så vi var nere vid bryggan i god tid kl 10.30. Det kom dock ingen båt - och inte kl 13 eller 15 heller som var nästa hålltider. Det var alltför höga vågor ute på öppna havet utanför fjorden för att båtarna skulle kunna gå - men det visste inte vi även om vi misstänkte det. Området inne vid Trollfjorden saknar helt mobiltäckning, så vi fick vackert vänta vid bryggan utan mat och utan möjlighet att få skydd mot hällregnet.
Det som störde oss mest förutom kylan och regnet var att flera båtar kom in i fjorden, men vände en bit bort från bryggan trots att vi signalerade och visslade att vi sökte kontakt.
Vi hade såklart planer på att gå tillbaka upp till stugan, men väntade ytterligare en timme och kl 16.00 - efter sex timmars väntade och tre båtar som hade vänt - kom Hurtigrutens safaribåt hela vägen till bryggan och gav oss skjuts tillbaka.

Erfarenheten är att det kan vara snabba väderomslag på Lofoten och det är alltid läge att ta med sig extra mat ifall man "fastnar" en dag eller två på en plats. Tänk också på att handla i god tid. Vi hade tänkt köpa extra mat innan vi klev på båten i Svolvaer, men på söndagar är i princip allt stängt i Norge.

Läs generell info om vandring och Lofoten.

Inga kommentarer: