onsdag 7 maj 2008

Flera bra sätt att geotagga bilder

Geopositionering är en av de hetaste trenderna på webben just nu. Det finns flera bra sätt som du kan använda för att geotagga bilder, dvs ange x- och y-koordinater för var bilden är tagen. I mitt tycke är fotocommunitysajten Flickr.com den överlägset bästa plattformen för att publicera bilder och dra nytta av geotaggningen.

Geotagga bilden genom drag-and-drop på en karta i Flickr.com genom kartfunktionen i Organizr. Exakta instruktioner hittar du här.

Skriv manuellt in x- och y-koordinater som maskinella tags på Flickr.com. Du måste ange tre korrekta taggar för att det ska fungera (koordinaterna är såklart bara exempel):
geotagged
geo:lat=37.427334
geo:lon=-122.261808
Gå sedan till sidan http://flickr.com/account/geo/import/ för att taggarna ska omvandlas till maskintaggar och konverteras till geotaggar.

Ladda hem mjukvaran ShoZu till din mobiltelefon med inbyggd GPS. Använd sedan ShoZu för att ladda upp dina bilder till Flickr.com. ShoZu gör att alla dina bilder automatiskt får geotaggar enligt ovan. Du måste självklart ha GPS:en påslagen på din mobil när du tar bilden för att det ska fungera.

Ladda hem Nokias egna mjukvara som sparar x- och y-koordinaterna i bildens EXIF-fält om du har en N95:a. Programmet hittar du här. Tips: Länken är lång att skriva in i mobilen, så mejla länken till dig själv och öppna den från meddelandet.

Synka ditt GPS-spår och bildens klockslag med hjälp av gratisprogram, exempelvis RoboGeo. Importera GPS-spåret (GPX-format är vanligt) och bilderna till programmet (oftast drag-and-drop). Programmet synkar GPS-spårets klockslag med bildens klockslag och kompletterar EXIF-datan med x- och y-koordinaterna. Självklart gäller det att ha klockan på kameran rätt inställd. GPS:en hämtar tiden från satelliterna.

Sedan är det bara att njuta av känslan av att kunna se på en karta var bilden är tagen. Fantastiskt!

4 kommentarer:

Peter Dahlén sa...

Använder man RoboGeo är inte loppet kört bara för att klockan i kameran inte stämmer med klockan i GPS:en. (Vilket är lätt hänt t.ex. vid övergång tillsommartid.) I RoboGeo kan man nämligen lägga in en offset i tid (hh:mm) och på så vis synka kameran mot GPS:en. Vill man vara riktigt noga kan man ta en bild vid passage av ett tydligt landmärke t.ex. en vägkorsning. Kolla sedan att bildens geotag hamnar vid rätt plats.

Jörgen sa...

Tack!
Och jag kan fortsätta med att komplettera med att RoboGeo exporterar automatiskt till både Flickr och Google Earth.

Anonym sa...

Svensk sajt där man kan direktpublicera sina geotaggade bilder från mobiltelefonen: http://www.moblog.nu

Anonym sa...

Finns även en site http://www.geotagga.nu/ där du kan tagga bilder manuellt och få dom i retur tillbaka geotaggade för download, just nu går det bara en i taget tyvärr men kanske kommer likt robogeo i framtiden.