fredag 29 augusti 2008

På tur i Norge

Att gå på tur i Norge är en riktig klassiker. Var och varannan norrman går man ur huse på långhelger och går mellan hytter.Till fots på sommaren och med skidor på vintern.

Allmän info
Leder och fjällstugor för övernattning finns lite varstans i Norge, ofta ganska lättillgängligt, åtminstone med bil, men tänk på att det tar lång tid att köra bil i Norge. Hastighetsbegränsningen är oftast 80 km/h och vägarna smala och kurviga. Och fortkörningsböterna är på ofantliga belopp.

Förslag på områden och specifika turer
Joutenheimen och Trollheimen är två suveräna områden både på sommaren och vintern. Hardangervidda likaså.
Sajten http://www.tilltopps.com/ är en bra utgångspunkt för planeringen. Sajten har inte uppdaterats på ett par år, men lederna har å andra sidan inte flyttat på sig. Du hittar också väldigt bra info på http://www.turistforeningen.no/.

Lofoten är en helt unik plats på jorden. Läs all info här.

Här följer en lista på turer som jag kan rekommendera:
Sommarturer: Besseggen en riktig klassiker, Trekanten i Trollheimen är en schysst tredagarstur, Trolltunga är en fantastisk dagstur (som kan förlängas).

Karta
Kan du köpa på en välsorterad bokhandel i Sverige och på alla hytter i Norge.

DNT-nyckel
För att komma in i obemannade hytter krävs det att du har DNT:s (Den Norske Turistföreningen) standardnyckel. Som medlem i Svenska Turistföreningen betalar du 100 kr i pant för nyckeln och får behålla den hur länge du vill. Nyckeln passar till alla DNT-stugor i Norge. Du får nyckeln hemskickad till dig i ett kuvert med ett inbetalningskort. Läs mer här. Du kan alltid mejla info@turistforeningen.no så får du hjälp.

Norska hytter
Du kan inte boka plats i fjällstugorna. Alla får övernatta. Om du kommer sent och sängplatserna är slut finns det madrassplatser på golvet.
Normalt sett är de större hytterna bemannade (betjänt) under påskveckan och på sommaren, i övrigt är de obemannade (självbetjänt). När stugan är bemannad finns det ingen möjlighet att laga sin egen mat, utan du "måste" köpa helpension med enklare men rejäl 3-rätters middag (kl 18 eller 19), sängplats i flerbäddsrum, frukost och lunchpaket för 590 Nkr per person.
När stugorna är obemannade (självbetjänt) kan du laga mat inomhus och det finns rejäla matförråd med all tänkbar mat. Du tar vad du önskar och betalar efteråt via ett inbetalningskort. Det finns alltså ingen anledning att bära med sig mat. Notera dock att ett fåtal stugor anges som obetjänt och då saknas matförråd.
Du kan betala med kort i alla hytter. I själv- och obetjänta hytter sätter du in pengar i efterhand för boendet och eventuell mat som du har tagit.

Terräng och gångtider
Norge är fantastiskt vackert. Fjordarna och de branta bergen skapar ett landskap som ibland till och med slår Nya Zealand på fingrarna.Tänk dock på att nästan all växtlighet försvinner omkring 1100-1200 meters höjd. Det som återstår då är stenskrovel. Det är alltså inte nödvändigtvis vackrare på hög höjd i Norge, man kan med fördel välja leder på 800-1000 m höjd för att inte bara få grå och svart sten. På vintern när allt är snötäckt och vackert är höjden såklart inget problem.
Det är stundtals ganska tuffa leder. Norrmännen är hurtiga och räds varken riktigt branta och riktigt långa dagsturer. Alla tider som anges på kartor och i turbeskrivningar är effektiv gångtid och räkna med att du behöver den angivna tiden, om inte mer. Plus pauser.

God tur!

2 kommentarer:

AKA sa...

Hur är det med mygg?

Jörgen sa...

Vi har aldrig haft problem med mygg. På vinter/vår-turer är det såklart inga problem och på somrarna har vi varit uppe i bergen och där är det också lugnt.

I Lofoten var det en del mygg några av kvällarna, men de var inga problem. Det kändes som att de var överallt och tokmånga när de väl var framme, men att de inte bet så mycket. Våra kompisars barn på 1,5 år var med i Lofoten och hon hade heller inga problem med myggen.