söndag 7 september 2008

Våt trekant i Trollheimen

På semestern i augusti gick vi den vältramapade tredagarsvandringen Trekanten i Trollheimen. Vi hade lite otur med sikten, det var väldigt blött och dimmigt, men jag kan helt klart rekommendera den. Vandringen är väldigt varierande och jag kan tänka mig att det är en suverän vintertur.
Alla bilder från turen hittar du här.
En översiktskarta över turen hittar du här.
Läs utförlig och generell info om vandring och turskidåkning i Norge här.

Dag 1: Gjevilvasshytta-Trollheimshytta
22 km. 7h 10 min (8 h 30 min inkl pauser 09.50-18.20)
Gjevilvasshytta (710 möh) nås med bil och vi kom dit på eftermiddagen och tältade utanför stugan och började gå dagen efter.
Vi hade väldigt dålig sikt, vilket var synd, för turen till Trollheimshytta (540 möh) är spektakulär. Man går upp genom skogen till kalfjället där det är ganska våt myrmark, korsar sedan en bäck som blev ett rejält vad för oss eftersom vi inte höll full koll på kartan och ville inte gå tillbaka till den grunda övergången.
Därefter går leden in mellan två berg och över ett pass. Högsta punkten är 1 363 möh och här är det snö och mycket sten men även sjöar och många små bäckar som ska korsas.
På slutet av turen går det riktigt brant nedför till Trollheimshytta.
Middagen serveras kl 19.00.

Dag 2: Trollheimshytta-Jöldalshytta
19,9 km. 5h 13 min (7h 01 min inkl pauser 09.21-16.22)
Se GPS-spåret här.
Starten är riktigt brant. På fem kilometer är stigningen 800 meter upp till högsta punkten på 1 372 möh. Där uppe är det stenskrovel men ändå behaglig vandring. Sedan är det svagt nedför i ungefär tio kilometer.
De avslutande fem kilometerna är lite annorlunda för att vara Norge, nämligen en vacker grusväg fram till Jöldalshytta (740 möh). Landskapet är inte helt olikt Skottland.
Jöldalshytta ligger väldigt vackert vid sjön Jölvatnet.
Middag serveras kl 18.00.

Dag 3: Jöldalshytta-Gjevilvasshytta
22,3 km. 5h 10 min (7h 00 min inkl pauser 09.04-16.04)
Se GPS-spåret här.
En flack och klart behaglig tur hela vägen. Den högsta punkten ligger på 1 113 möh så det är myrmark och växtlighet under hela turen.
Utsikten under turen är vidsträckta vidder snarare än höga branta berg. I kombination med de två andra sträckorna på Trekanten, blir den sista dagen helt suverän eftersom utsikten är så annorlunda.

Inga kommentarer: