måndag 10 augusti 2009

Fantastisk och öde Ålandsskärgård

Paddlade sex dagar ute vid Ålands nordöstra och norra skärgård på semestern. Det blev en helt suverän vecka i en i princip helt öde skärgård. Skärgården är full av små och stora skär och perfekt för kajakpaddling. Egentligen får man inte tälta på öarna på Åland (de har ej allemansrätt på samma sätt om Sverige), men eftersom vi inte såg en enda människa på sex dagar kändes det helt ok att slå läger var vi ville.

Turistbyrån i Mariehamn säljer en särskild paddelkarta (250 kr) som har skala 1:100 000. Det som är bra med kartan är att den är vattentålig och täcker hela Åland. Det negativa är att den är lite väl översiktlig. GPS är därför ett bra komplement. Kartor i skalan 1:50 000 finns på kartbutiken i Stockholm.

Vi hade strålande bra väder, vilket såklart bidrog till helhetsupplevelsen. Vid sämre väder kan nog den här delen av skärgården upplevas som tuffare eftersom det är relativt öppet, särskilt norrut.

Vi hade med oss egna kajaker, men uthyrning finns lite varsom på Åland. Exempelvis har Sandösunds camping (där vi lade i) VKV-kajaker till helt ok priser.

Vår sexdagarstur (totalt 95,8 km, effektiv paddlingstid 15h58min):

Se alla bilder från paddelturen här.

Dag 1: Sandösunds camping => Stenskär
10,8 km, 1h44min effektiv tid. Start kl 17.00. Se GPS-spår här.
Packning av kajakerna och start vid Sandösunds camping. Vi paddlade norrut förbi Ådö och Langö. Fick sedan medvind när vi gick mer österut efter Stora Pälsen mot Skötklobben. Hittade strålande sovplats på västra sidan av Stenskär. Som förövrigt ligger precis bredvid ön med det fantastiska namnet Lustgården.

Dag 2: Stenskär => Hamnskär
17,5 km, 2h55min effektiv tid. Start kl 10.30. Slut kl 16.40. Se GPS-spår här.
Började såklart med att paddla över till Lustgården bara för att. Fortsatte sedan i sydöstlig riktning genom ett helt band med småskär. Vi höll kursen mot Långrasket men rundade Björkskär och gick sedan nästan rakt norrut. Bad- och fikastopp vid Hallskär.
Därifrån till Kullskär och västerut för lunch på ön Olle. Sedan nordväst till Vikarskären och sedan norrut fyra km till ny suverän sovplats på Hamnskär.
På Hamnskär lyssnade vi på sjörapporten, satte tält och övade eskimåsvängar.

Dag 3: Hamnskär => Norra Rönnhäran
15 km, ca 3h effektiv tid. Start kl 11.50. Slut kl 18.00. Se GPS-spår här.
Det regnade på morgonen så det blev sovmorgon och en ganska sen start.
Vi gick rakt västerut till Väderskär och därefter söderut till lunch på norra udden av Sälö. Sedan gick vi nordväst och rundade Hjortronskär och gick in genom kanalen vid Viggskär. Därefter norrut till en en riktig lagunsovplats på Norra Rönnhäran.
Eskimåsvängsträningen fortsatte och Johan gjorde tio rollar utan att misslyckas, varav två på rad. Respekt! Själv klarade jag den första, men hade sen problem att få till det.
Vi fick klarblå himmel redan till lunch och en perfekt molnfri solnedgång, vilket gjorde att vi skippade yttertälten på Big Agnes.

Dag 4: Norra Rönnhäran => Grisselskär
20 km, ca 3,5h effektiv tid. Start kl 10.20. Slut kl 17.00. Se GPS-spår här.
Vi startade nordväst förbi Kråkskär och rundade i princip Kalskär för ett fikastopp. Vi gick söder om Knöppelskär och sedan västerut över en lång öppen fjärd mot Aspskär och för lunch på Ljusklobben (där vi såg en huggorm).
Efter lunch slalom mellan öarna söderöver och såg Tordmular (ser ut som minipingviner) på Mulklobben. Vi fortsatte söderut ner till Grisselskär och tog en extra tur runt Saggö (nio km) innan vi slog lägger på Grisselskär.
Eskimåsvängsträningen fortsatte såklart och Johan satte rollen med fullpackad kajak och utan cyklop.
Väldigt mycket mygg på kvällen, så efterrätten fick ätas inne i tältet.

Dag 5: Grisselskär => Långholmsrevet
21 km, Start kl 10.30. Slut 17.00. Se GPS-spår här.
Vi började med att gå sydost ner till Högön och sedan nordost till Röskär för lunch och bad. Därefter sydöst ner öster om Älgskär för fika och vidare söderut ner till vår sovplats på ett litet skär precis norr om Långholm.
Den här turen var lite av "hemfärd" och mot slutet mer skogar på öarna eftersom vi lämnade ytterskären efter lunch.

Dag 6: Långholmsrevet => Sandösund camping
11,3km. Start 10.20. Slut 12.30. Se GPS-spår här.
Vi gick rakt österut och vände sedan ned sydost och fick fin medvind till Ullholm. Sedan söderut till fika på ett skär precis söder om Stora Flisgrundet.
Därefter en kort snabb medvindstur tillbaka till Sandösunds camping.

Åtgång av vätska
Mängden vätska är naturligtvis väldigt individuellt och väderberoende. Vi hade soligt och fint väder, men det var för den skull inte kvalmigt eller onormalt varmt.

Sex dagar, fyra personer: 36,5 liter vatten plus ca 8 liter alkohol (öl och vin)
Viktigt! Vi lagade i princip all mat med havsvatten.

Inga kommentarer: