onsdag 25 augusti 2010

Ny magisk plats: Lofoten

Jag har tidigare bloggat om Galapagos som en magisk plats på jorden. Jag vill påstå att även Lofoten i Norge kvalar in på den benämningen. Naturupplevelsen på Lofoten är fantastisk. Du hittar fjordar, berg, stränder och en fiskekultur som fascinerar enormt.

Lofoten är en suverän plats för outdoor-aktiviteter och fotografering.

Vad beträffar fotografering, är det (såklart) landskapsfotografering som det handlar om. I mitt tycke blev landskapet allt vackrare ju längre söderut vi kom, men det är såklart en smaksak. Att besöka Reine och Henningsvaer är hur som helst ett måste. Se alla mina bilder från Lofoten.

Nedan följer info om vandring, klättring och kajak.

Vandring
Lofoten erbjuder fantastiska vandringsmöjligheter. Det finns i princip obegränsat med möjligheter för både toppturer och ”vanliga” vandringsturer, bland annat flera till olika kritvita stränder på västsidan. Den högsta toppen på Lofoten är ”bara” drygt 900 möh, men flera toppar är ändå rejält utmanande. Rekommenderad karta är "Turkart 1:100 000, Lofoten" och kostar 149 NOK, där många av lederna är utmärkta. En sammanställning med vandringsförslag finns på DNT:s sajt om Lofoten.

På Lofoten finns det flera DNT-stugor öppna för övernattning. För att komma in i stugorna måste du ha DNT:s standardnyckel (länk till mer om Norges vandringsstugor och DNT-nyckeln).

Tänk på att det generellt sett är väldigt blött och lerigt var du än vandrar på Lofoten. Rejäla och höga kängor är därför att föredra.

Läs mer om specifika vandringar:
Topptur till Småtindan
Blöt tur upp till Trollfjordsstugan

Klättring
Även klättringen är fantastisk på Lofoten. Du kan såklart klättra lite var som, det finns fortfarande flera förstabestigningar kvar att göra, men de flesta klättrare håller till omkring Henningsvaer och Calle (strax söder om Kabelsvåg). Räkna inte med att kunna sätta topprep, utan det är traditionell klättring (trad) som gäller. Vid Henningsvaer och Calle finns dessutom två naturcampingar som är fyllda med klättrare. Campingarna är enkla men gratis och har utedass och dricksvatten. Det finns en riktigt bra förare över Lofoten, länk till bokbeskrivning och webbshop.

Kajak
Kajak börjar bli riktigt populärt på Lofoten, och det är inte så konstigt. Det är sannolikt en av världens mest spektakulära platser för paddling. Men det är samtidigt väldigt förrädiskt och man bör definitivt ha erfarenhet av säkrare och enklare paddling innan man ger sig ut.

Tidvattenströmmarna är enormt starka (vattnet strömmar i hastigheter upp till 15 km/h vid sydspetsen – du har inte en chans att paddla mot sådana strömmar utan dras bara med ut till havs). Allra starkast är strömmarna i de fjordar där vattnet flödar rakt igenom Lofoten.

Dessutom får du vara beredd på hård vind. Läs mer om vinden i blogginlägget om vår specifika kajaktur (kommer snart). Vattentemperaturen är cirka 12 grader, så du bör paddla i torrdräkt, vilket samtliga uthyrare jag var i kontakt med kunde tillhandahålla.

Det går att paddla runt hela södra Lofoten, men det är inget jag själv har provat. Enligt uppgift tar det fem-sju dagar men är naturligtvis väldigt väderkänsligt och krävande.

Följande ställen hyr ut kajaker och annan utrustning:
XXL Kajak (Henningsvaer): +47 916 55 500
Lofoten Aktiv (Kabelsvåg): +47 992 31 100 mejladress: post@lofoten-aktiv.no
Nusfjord kajak (Nusfjord): +47 900 35 324
Reine adventure (Reine): +47 93 21 45 96 mejladress: post@reineadventure.no
Lofoten outdoor (Reine): +47 930 69 207


Resa till Lofoten
Det vanligaste sättet att ta sig till Lofoten är sannolikt bil till Bodö och därifrån färja till Svolvaer. Ett annat smart sätt som vi gjorde var att ta nattåget till Riksgränsen och där hyra bil av Hertz (Kiruna-kontoret kör upp bilar som kan hämtas vid Riksgränsen). Det går bussar på Lofoten, men bil är att föredra.

Boende
Det campingar i princip överallt (se info om två gratis naturcampingar under avsnittet klättring ovan) och även vandrarhem, B&B och hotell. Dessutom finns det överallt Rorbuer, som är traditionella fiskestugor som numera hyrs ut till turister.

1 kommentar:

Johan Woude sa...

Lofoten är verkligen magisk. Denna webbplats är bra för hiking: www.hiking-lofoten.net