torsdag 26 augusti 2010

Topptur till Småtindan - långt ifrån anspråkslös

Lofoten Småtindan
Cirka 4h effektiv tid (vi nyttjade 6,5h inklusive pauser med lunch och fotografering, start kl 11.14 och avslut kl 17.45). Toppen ligger på 662 möh (start i princip på havsnivå), totalt förbrukar vandringen 1150 höjdmeter.

Se alla bilder från vandringen här.

Småtindan, som är en topp precis söder om Kabelvåg i Lofoten, har ett anspråkslöst namn men vandringen upp till toppen kräver helt klart en del energi. Utsikten blir snabbt helt fantastisk och från toppen har man 360 graders vy ut över Lofoten, fjordarna och haven runtomkring.

För att hitta till starten av vandringen, ta av E10 höger strax söder om Kabelvåg vid en skylt för pistolskyttebana. Parkera bilen vid bommen på vänster hand och börja vandringen på grusvägen bakom bommen fram till Storkongsvatnet.

Framme vid sjön går stigen upp vänster vid en skylt. Följ sedan stigen upp mot bergen, den går rakt upp för att sedan (ungefär halvvägs), vika av mot höger och över en bäck där man kan fylla vatten. Gå sedan upp på kammen och till sist den branta sista biten upp mot Småtindans två toppar. Den högra är något högre än den vänstra. Vägen ner är samma som upp.

Läs även generell info om Lofoten och vandringsmöjligheter.

Inga kommentarer: