onsdag 8 juni 2011

Lugn paddling ut till Blå Jungfrun

Bilden till höger ljuger inte. Vår paddling ut till nationalparken Blå Jungfrun från Öland blev minst sagt lugn och behaglig. Aldrig har nog Östersjön legat så stilla mitt på dagen.

Att paddla ut till Blå Jungfrun kan annars vara lite riskabelt i och med att det är öppet vatten och inga andra öar mellan fastlandet och ön. Sträckan på det kortaste stället är 8,5 km, så räkna med ca 1,5h paddling inklusive fotografering och några pauser.

En bra startplats är klapperstensstranden några kilometer söder om Byrum strand (se karta). Här finns det bra parkeringsmöjligheter och det är inte allför långt att bära ner kajakerna till stranden. Härifrån till Blå Jungfrun är det 8,5 km.

Det är enkelt att lägga till och dra upp kajakerna mitt på den västra sidan precis nedanför vaktstugan. Här finns en anordning för att dra upp båtar som vi använde för att slippa lägga kajakerna på stenarna. Annars är klipporna klart vackrast på norra och nordvästra sidan av Blå Jungfrun, men i och med att de är lite branta kan det vara svårt att dra upp kajakerna här. Men det är sannolikt klart värt att testa!

Det finns en 4 km markerad stig på ön och räkna med att den tar 1-1,5h att gå runt. Mest tid tar det upp på toppen (86,5 möh) eftersom stigen är lite bökig från vaktstugan och uppåt. Att bara gå runt ön går betydligt fortare.

Tänk på att ta kompassriktning eller sätta en GPS-punkt vid startplatsen. Det är inte helt lätt att se var på Öland man ska sikta när man ska paddla tillbaka för att komma tillbaka till stranden.

Inga kommentarer: