tisdag 7 juni 2011

Riktigt skön mtb på norra Öland

Det här beskriver en riktigt skön mtb-runda (ca 40 km om man både åker upp till nordspetsen och till Långe Erik) på norra Öland. Vi utgick från Sjöstorp pga boende där, men det är ju troligare att andra utgår från Byxelkrok, som är mer av en "metropol" (ICA och krogar finns här), så beskrivningen startar därifrån.

Cykla söderut från Byxelkrok till Torp där man svänger in vänster genom ett idylliskt stugområde. Asfalten blir snart gräs/traktorstig som är perfekt att cykla. Man åker igenom Lindreservatet och bara några hundra meter senare följer ni skylten "Cykelled" som tar av till vänster. Fortsätt följa cykelleden (ta vänster i nästa kors) till Sjöstorp där man cyklar norrut på landsvägen.

Cykla ner rakt mot havet efter ca 1 km vid skylten "Museijärnväg. Fortsätt några hundra meter förbi järnvägsstarten nästan ner till havet. Här går en vitmarkerad led norrut som är magisk för mtb! Några korta partier är lös sand men i övrigt är det suverän hård stig mellan tallarna - allt ackompanjerat till havsutsikt. Se bilden för att få en uppfattning om underlaget.
När ni kommer fram till en stege över ett staket tar ni vänster för att undvika att cykla på den rödmarkerade vandringsleden som är full av turister. Då är det bättre att ta gräs/grusvägen till norra spetsen (sedan samma väg tillbaka), eller fortsätta direkt fram till Naturrum och skippa spetsen.

Från Naturrums parkering är det asfalt över till västra sidan, ni ska åka så nordligt som möjligt För en avstickare upp till Långe Erik - ta isåfall in höger in på den skyltade kostigen efter att ni har svängt vänster i t-korsningen i Nabbelund och sedan höger på den asfalterade vägen fram till fyren. Följ annars landsvägen mot Byxelkrok fram till Neptuni åkrar, där man kör in vid den första parkeringsfickan och cyklar på grusåsen utmed havet hela vägen tillbaka till Byxelkrok.

Den suveräna vitprickmarkerade leden längs östkusten startar redan nere vid Böda sands camping. Om man åker in i campingen hittar man den enkelt om man cyklar norrut i tält- och husvagnsområdet. Leden startar precis där campingen slutar.
Överlag gäller det att hitta vitprickmarkerade leder på norra Öland. Norr om Byrum strand (vi cyklade söderut från Byxelkrok) hittade vi exempelvis en vitprickad led som också var helt fantastisk att cykla!

2 kommentarer:

Anonym sa...

En liten kommetar bara, de vitmarkerade lederna är i själva verket en, nämligen Bödaleden. Se karta: http://www.traneving.se/pdf/bodaleden.pdf
Sveaskog har också en cykelled runt norra öland, den går att cykla med vanlig standardcykel, mest grusvägar. Karta:http://www.sveaskog.se/Documents/Jakt,%20fiske%20och%20friluftsliv/Bes%c3%b6ksomr%c3%a5den/folder_boda.pdf

Johan sa...

Hej,
Är du där i sommar så kanske du kan haka på här:
https://www.facebook.com/groups/212428715575735/

//Johan