onsdag 15 juli 2009

Norrut - där S:t Anna är som bäst

Jag och Karin var ute i S:t Anna på nytt i helgen som gick. Den här gången lade vi för första gången i vid Mon camping (se karta), vilket jag kan rekommendera varmt. En helt suverän startplats - gott om parkering, strandilägg och möjlighet att fylla på vatten.

Vi paddlade rakt österut från Mon för att sedan gå norrut direkt efter att vi hade passerat Husfjärden. Vi tog GPS-sikte på mot Lammskär och snirklade oss dit. Därefter gick vi ut mot S:t Annas naturreservat (20-25 min öppet vatten - rejäl motvind) och rundade St Gröskär och hittade en helt ok tältplats på Lilla Gröskär.

På söndagen gick vi i princip rakt söderut. Vi tog GPS-sikte på Entoseklumpen och hittade suveräna paddelpassager genom Måsklabbarna. Den här delen hör nog till S:t Annas absolut bästa för kajakpaddling. Man befinner sig utomskärs men vattnet är så grunt att inga båtar ens kommer i närheten. 10 juli upphör dessutom fågelskyddet, så det går att paddla var som helst. Vill man ha variation finns det ett liknande stråk med småöar en knapp kilometer längre ut.

Från Entose siktade vi mot Yttre Kärrö, gick sedan igenom gyttret vid Brottskären och mot Inre Kärrö där vi åt lunch. Från Inre Kärrö är det sedan inte långt (en knapp timme) tillbaka till Mon.

Totalt blev turen 33 km lång, vilket var fullt tillräckligt i den hårda vinden (med suveräna vågor som följd!). Starttid ca kl 12 på lördagen och sluttid ca kl 15.15 på söndagen.
Se ungefärligt paddelspår på denna länk.

2 kommentarer:

Peter Dahlén sa...

Det låter mycket trevligt! S:t Anna är ett mycket fint område. Tog en sväng på Järnlunden idag (efter barnens simskola). Fick avbryta pga åskrisk tyvärr.

Nu undrar vi alla: hur fungerar telefonen?! Inget sportstracker, ungefärliga positioner på Google maps etc. Den nya luren verkar som ett nerköp, eller?

Jörgen sa...

Skratt! Telefonen funkar finfint! Självklart saknar jag Sportstracker. Det är ju det program som är Nokias överlägset bästa program. Jag hoppas verkligen att det kommer till N97 väldigt snart.

Annars är det en skön lur. Väldigt lik N95, men med tangentbord och pekskärm. I övrigt väldigt liten skillnad. Den har kompass - så att kartan är alltid passad, vilket ju är bra.

Är än så länge inte imponerad av Ovi Store (Nokias appstore) men det kanske blir bättre med tiden.

Ps. Positionerna på Google maps är gjorda med "fri hand", men sannolikt väldigt bra utplottade ;-)